Bunbun


Graduating applied geology student of University of Malaya, Kuala Lumpur. Married to a cute husband. Currently 22 y/o. Some older opinion might no longer serves as mine

Sunday, August 26, 2012

The ONE THING (at least) I Learn from Shawal This Year.


Orang lain sibuk beraya,
saya sibuk mencari rumah sewa.

Ecehh dapat buat pantun dua kerat pun nak bangga. Pui.



Hari ni dah berapa syawal ye? Maaf saya tak concern. Entah kenapa raya tahun ni macam tak bersemangat je. Puas ditanya pada hati, mengapa? Mungkin tidak cukup bersungguh-sungguh di bulan mulia. MUNGKIN. Padan muka kau bunbun, menyesal pun tiada guna. tak bersemangat in the term you can count whose house did you visit during the raya and you can count how many people did you wish 'selamat hari raya' to. 



M kata saya anti sosial.


Haha. Mungkin benar.


  • Belajar dari memahami gerak-geri dan ragam manusia daripada televisyen dan drama lagi mudah dari duduk bersembang dengan saudara-mara . Maaf.

  • Belajar dari dialog dan plot drama lebih mudah dari cuba memahami hati manusia secara direct. Maaf lagi.


  • Saya rasa orang yang bersembang dengan saya selalu kecewa kerana perbualan selalu tergantung. Saya bukan sombong, saya cuma dah tak tahu nak cakap apa. Maaf. T___T


Kalaulah ada yang faham hati saya tanpa saya jelaskan.




In fact, tadi saya baru berhari raya ke rumah pertama – yeah rumah pertama untuk raya tahun ini. Hahaha. Itupun kerana sibuk mencari rumah sewa dengan M, akhirnya menjejak juga ke rumah beliau. Kehkehkeh. Dan di situ saya rasa yang saya bukanlah anti sosial (sebab saya dah jumpa orang yang sama perangai dengan saya). Kahkahkah, oke memang taknak mengaku.



M yang saya kenali, peramah orangnya. Huha huha.
Dia jumpa saya, huha huha. Saya jumpa dia, double huha huha.  
Dan baru saya jumpa mak M tadi. Outgoing juga orangnya.
Bak kata orang, boleh kamceng. Begitu.
Ke mana tumpahnya kuah kalau tidak ke nasi. Okey ini satu pujian tahu? :P
Secara kontranya, ayah M lebih senyap. Tegas tapi dalamnya ada lembut.
Huhh haru kalau uncle baca blog ni. Larikkkkkkkk.




Terkeluar lah cerita mengenai ayah beliau tadi.

“ayah aku tu, kalau orang datang rumah pun dia mengadap laptop” 
“yeke? Aku rasa dia sama macam aku lah. haha”, bergurau. “tapi aku rasa kalau dia dengan kawan-kawan dia mesti bising huha-huha kan?”, sambung saya. 
“eh mana kau tahu?” 
“kan aku kata yang perangai dia sama dengan aku” 
HAHA. true story.


Finding people with the same traits as you, feels like as if you are the lost baby elephant that found his herd again.



So I am not weird huh?
I am not anti-social eyy?
Take note! haha


maka konklusinya;


  • Pertama, maaf mak - sebab anak mak ni tak reti melayan tetamu yang datang beraya. Sibuk menghadap laptop je. Buhuhh. Mesti mak terasa (KOT) anak dia tak macam anak dara orang lain.


  • Kedua, yeah I’m the baby elephant that got lost and found my herd again hahahaha. Feels all better anyway. If only people understand me – I hope they will.


  • Konklusi yang ketiganya, nanti saya nak kahwin mesti mahu cari orang yang outgoing – so that we can walk hand-in-hand, out of my actual-lonely world. Macam mak dan ayah M. kontra habis begitu. hah, oke berangan lebih. Bai.



Haik haik!

Anyway, in a relationship we must accept the good side and the bad side of someone kan? Sobs. Tetiba rasa terharu, saya yang banyak kekurangan ni ada jugak yang nak berkawan dengan saya. Haha.  Saya rasa kelebihan yang saya ada cuma tang belajar tu je. KAHKAH. Bak kata orang, “belajar je pandai” yeah memang banyak benda pun yang saya tak tahu. TT____TT nanges.



That phrase “belajar je pandai” is always the one that makes me sad. Haha.
** You have to accept me anyway. Lalalalalalala. ßjust don’t want to care what people think of me – When I actually do. Okebai.

friends during iftar at school.
takde gambar raya nak upload di sini. pergi beraya pun tidak.
and family's photos are hard for me to share - my another bad side you have to accept. hihi.





And for the shawal, forgiving is the must-do.
And to forgive, you must accept the bad side of someone.


that's the one thing that I learn.
FORGIVING = ACCEPTING
as for that acceptance will you find forgiveness.


So people,
Accept my bad side and forgive me.
accept others' bad side too - and forgive them of course




Selamat hari raya ^^