Bunbun


Graduating applied geology student of University of Malaya, Kuala Lumpur. Married to a cute husband. Currently 22 y/o. Some older opinion might no longer serves as mine

Tuesday, May 15, 2012

"ujian dari Tuhan itu adalah satu jalan"




"sori. sori. sori!"

"alahai takpelahh"

"study tau, study tau"

"okay, kau pun study jugakk"



hihi

* * * *



ahhhh terlepas dah semua beban dekat dada ni.
beban apa - rahsia. 
anyway, aku buat the right desicion. hewhew.
menyesal tak buat awal-awal kalau tahu yang akan rasa lega macam ni
buat apa - rahsia. hikhikhik.
pang kau bunbun! haha.




tulis blog pun kena rahsia rahsia jugak sekarang ni.
not all things kita boleh cerita in public kan?
lainlah kalau blog ni memang berinformasi ke hape keee kan.
nanti masuk kelas mulalah aku diserang paparazi. 
sebab dekat blog suka tulis rahsia rahsia kahkahkah.
bajet retis kau bunbun - paparazi berkepuk ikut dari belakang hahaha.





anyway! back to the tajuk;
"ujian itu adalah jalan"





ada sesuatu yang terjadi sebenarnya kebelakangan ni.
sampai aku susah nak concentrate belajar,
takde semangat,
baca pun susah je nak masuk,
tapi makan kenyang je,
mandi basah je.
maksudnya bukan masalah cinta lah kan hahaha
ada ke situ pulak.




anyway, the things are over now
i'm back to normal now hiyeayy!
dah takde dah aku nak meroyan malam-malam, 
dah takde dah nak nangis tak bersebab hewhew.
things are over tapi aku tak tahu kenapa aku tak rasa sedih hahaha.
hebat kan aku.
eee perasan.





bila aku fikir-fikir balik,
try looking at another perspective;
looking at how much I've change after all this.
berapa banyak change apa yang change tu biarlah Tuhan saja yang tahu.
tapi, disebabkan semua benda ni terjadi,
aku jadi lebih banyak berdoa, banyak menyandarkan pengharapan pada Tuhan



"ujian itu adalah jalan"


boleh jadi ujian itu adalah cara Tuhan mengajarmu
mengajarmu erti bersabar dan bersyukur
mengajarmu untuk belajar meminta pada Tuhan
mengajarmu erti rindu untuk duduk bermuhasabah di sejadah
mengajarmu menyemak kembali kamus kehidupan - membetulkan kesalahan
mengajarmu untuk bangun di tengah malam - saat Tuhan rindukan tangis sendumu
mengajarmu bertahajud, beristikharah, memanjangkan sujud.
mengajarmu untuk mencari tenang dan pengertian dari Kitab suciNya.




Allah uji kita sebab Allah sayang kita kan?
ujian itu adalah jalan/cara/pathway untuk Allah tunjukkan kita sesuatu.
sebab tu kot aku tak sedih. hihi.
I take all that as a new pengalaman. wuhoo. 
aku ada pengalaman tu. kau orang mana ada. hahaha.
pengalaman apa - secret. hihi.
and bila aku fikir, "ohh Allah nak ajar aku semua benda ni rupanya"
that's enough to make me smile all day.
Hasbunallah - Cukuplah Allah bagi kami
:)





Terima kasih Tuhan, uji aku dalam bentuk kenikmatan :')



baru-baru ni aku tengok ramai yang dah berubah ke arah kebaikan

ramai. ramai sangaattt. 
bukan kata artis je lah.
kawan depan mata pun ada.
dah berjubah sekarang.
tudung pun dah menutup dada.
masuk kereta dia pun, sejuuukkk je - zikir-zikir yang beralun.
Alhamdulillah:)
serius sejuk hati tengok dia.
berkawan dengan orang macam tu sebenarnya buat kita sebagai kawan pun nak ikut berubah.
harap saya dapat jadi kawan yang macam tu untuk kawan-kawan saya.
Amin. InshaAllah!


oh ye, sebenarnya dia bukan kawan aku pun. 
kawan kepada kawan sebenarnya.
dia tumpangkan kitorang naik kereta pergi kelas pagi tadi.
ada niat nak berkawan dengan dia tapi apa nak buat saya ni pemalu orangnya kahkahkah
susah nak mesra dulu.
kan bagus kalau dia baca belog busuk ni
 lepastu tibatiba datang tegur saya dulu nak kawan dengan saya pulak
hahaha. berangan.



wallahua'lam :)