Bunbun


Graduating applied geology student of University of Malaya, Kuala Lumpur. Married to a cute husband. Currently 22 y/o. Some older opinion might no longer serves as mine

Thursday, April 19, 2012

Wahai Hati-hati yang Terluka, Berbahagialah [tips menangani putus cinta hahahaha tips lah sangatkan phuiiiihhh]

bunga butang - TamanHerba



Sejak kebelakangan ni banyak betul cerita-cerita broken heart laaaahh, putus di tengah jalan laaaaahhh, serius banyak in my circle of friend. Circle of friend macam google plus pula lah kan.




I’ve been there. BEEN THERE. And become philophobiac once and that’s the last. Maybe sebab tu kot ramai yang consult dekat aku? Ehhhhhhhhhhhh? Kan? Weird. (sila baca weyird dan bukan wiyerd) weird sebab aku tak pernah bercinta tapi pernah putus cinta lalalalala oke foine bunbun cakaplah macam kay.ee.ell.aii.en.gee keling.




Kadang-kadang bila dengar masalah orang, aku speechless jugak. But here’s some advices.




  • Time will surely heals no matter how long, how far from now.


Doa je banyak-banyak. Dulu aku tak percaya jugak. How will time heal? Lupakah aku dekat dia nanti? Lupakah dekat apa yang dia pernah buat dekat aku nanti? Errr, aku tak lupa and tak pernah lupa. Tapi after some time, something will happen that make you let him/her go easily. Something itu apa? – aku tak tahu.  Sebab tu kena doa banyak-banyak. Same goes with me. Though aku amek masa dua tiga tahun nak let him go, but now it feels nothing =)




  • Never think to forget him/her. Forgive instead of forget.


Ini pon lagi satu. Salah satu cara untuk tidak teringatkan tentang dia adalah dengan TIDAK BERFIKIR macam mana nak lupakan dia. Seriously, aku tak pernah lupa hokaayy – unless kau orang kemalangan, brain injuries lepas tu lupa. HAHAHA! Lagilah kalau that someone tu cinta pertama kan sobsob. Tapi apa yang bagusnya tentang forgive instead of forget ni, once you forgive him/her, itu maksudnya kau orang maafkan diri sendiri jugak. Maafkan diri sendiri, kalau-kalau kegagalan perhubungan tu adalah salah diri sendiri.




  • Cry sometimes


Yes, aku faham. Orang tu selalu ada, tuptup dia hilang macam tu aje – suka hati dia je kan. Benda tu berlaku tiba-tiba kan, sebab tu otak, jiwa, mind (okay otak and mind may be the same thing) kadang-kadang tak boleh nak cope sebab ketertiba-tibaan itu. Masa-masa macam ni, let yourself be weak – at least in front of yourself, or in front of your God.


menangislah,

kerna manusia terlalu sombong untuk menangis

lalu untuk apa air mata telah di cipta –Menangislah Di Bahuku FIRDAUS-


tapi ingat, don’t let the tears weaken you down pulak. While you are crying, tell yourself, “menangislah, tapi lepas ni, you are stronger, you will be stronger” only cry the tears that will make you stronger - not the tears that broke you into smaller pieces.




  • Muhasabah diri balik.


Kadang-kadang suatu perhubungan tu tak menjadi mungkin sebab takde keredhaan – keredhaan Allah atau keredhaan ibu bapa, kau orang nilai lah sendiri. Ridhaullahu fi ridhaul walidaini  - redha Allah terletak pada redha ibu bapa. Fikir lah balik, pernah ke tipu mak ayah cakap nak keluar dengan kawan, tapi keluar dengan dia. Pernah ke tengok wayang berdua-duaan tangan tersentuh sebab nak pegang popcorn oppss. Pernah ke dalam hati lebih ingatkan dia dari ingatkan Allah. Pernah ke, pernah ke. Pernah ke kaaaaaan?



Tegur diri sendiri jugak ni. Sebab tu hubungan lepas ni, aku harap aku diberi kekuatan untuk menjaga kesucian tu. Jaga, means jaga betul-betul. Maybe cara nak jaga ni boleh dipanjangkan dekat entry lain pulak. Tu pon kalau kau orang nak baca kaaaaan HAHAHA.






Wahai hati-hati yang sedang terluka,
Jangan lupa empat step dekat atas okayh! insyaAllah.
Berbahagialah.


Wallahua’lam.

12 comments:

[wani_mn] said...

love dis enrty sangat.
lelagi point yang last tu, redha illahi. orang kalau dah bercinta, u jump i jump. hmm, tapi papehal aku tak pernah bercinta pun dan mengharap biarlah one day bila sampai waktu aku bercinta tu pada yg halal. *sounds gedik there ahaks* moga Allah lindung diri kita ni dari mudah lalai kan. insyaA.

bunbun said...

wani; haha tak sound gediks pon okaaayy! itu lah yg semua orang patut fikir hehehe. thanks wani - giving me strength untuk menulis lagi ^^

happy eim said...

dr cinta.. masa ubat terbaek.

kalau dh putus, cari la p'ganti..^^

Ini Kisah Tia said...

muhasabah diri itu penting . ouh btw , sedang menjalani situasi ini sekarang :)

J.Syazwana said...

memang sakit kalau putus cinta tapi Allah dah janjikan jodoh terbaik buat semua manusia. :)

schaze zainn said...

muhasabah diri tu mmg penting untuk kita cari mana silap kite :)

p/s: entry panjangnya..hihi

CaDLyNN said...

true indeed bunbun..
plg penting memaafkan..

Aida Effarina said...

huu sakit nya kalau putus cinta kan. tp alhamdulillah dah lama tak feel that feeling. bangkit laa bunbun, past is past.

we cant change what has been past but we can plan better in future :)

bunbun said...

aida; eh kenapa macam komen kite pulak yg tengah putus cinta nih. nih entry untuk kawan2 XD

ms kay said...

biar terputus cinta dengan manusia, jangan terputus cinta Allah.

bestnya bila cik bunbun dah kembali menulis.

cikkaykay pun dah kembali menulis. "kalau" rajin jengahlah. "takpaksa" pun. hewhew :D

bunbun said...

cikkay, haha. serius ke best? okeh saya rasa dihargai. saya terharu HAHAHAHA. tengs khai :P

Hanie Dew said...

memg advise mcm dr doktor cintan.

forgive itu lebih senang daro forget. lagi kuat nak lupakan lagi kuat ingatan. tp kalau maafkan dan let it go. mmg betul betul akan lupa. hahaha

menangis untuk become stronger bekesan. kan. walaupun aku lupa apa punca aku nangis utk menjadi lebh kuat. dulu.