Bunbun


Graduating applied geology student of University of Malaya, Kuala Lumpur. Married to a cute husband. Currently 22 y/o. Some older opinion might no longer serves as mine

Sunday, July 31, 2011

KHATAM AL-QURAN sesama blogger dan LAPORAN sebulan berpuasa di blog masing-masing!




The idea start with ramadhan yang lepas;




masa tu aku terlihat something yang tertampal di atas board cik rumet aku ( I don't know why she is still my cik rumet walaupun she is supposed to be bekas cik rumet by three months ago
-____-" abaikan)





the paper look something like this; 



awan nano? 



I was like;


"whoaaaaa best gi-lak!"




untung cik rumet aku kan. dibesarkan dalam keluarga yang macam tu dan juga ada adik beradik yang ramai untuk menjalankan aktiviti seperti itu.





yang menariknya,


adik beradik dia ada yang dah kahwin, ada yang tinggal jauh dari family, tapi still buat program macam tu. hukhuk. cemburunya saya! to start with my family macam susah je hukhukhuk; yelah untuk orang yang tak berapa nak cakap pasal benda yang serius dengan family macam aku ni 
-___-"


p/s : sori kak fa, adik fa curi tengok board kak fa arituh hikhikhik -__-






so untuk ramadhan kali ini, I am thinking of something like this;


tiada kena mengena dengan yang hidup ataupun telah mati XD


It looks interesting, aite? baik kau orang cakap interesting kalau tak aku lepuk sorang sorang keh keh keh. it sounds like a-lot-of-pahala kalau kita ajak orang lain dan kita pun buat dengan ikhlas. 



sesuai la untuk orang-orang yang takde masa nak join tadarus dekat masjid-masjid ataupun yang takde masa bersosial dengan kawan-kawan satu IPT ataupun yang sedang tanam anggur halimunan ataupun yang selalu duduk rumah makan tido makan tido blogging tengok tibi macam aku ni pfffftttt XD






sebenarnya, aku dah pun cari orang, my blogger friend jugak and I can find them on facebook.



konsep yang akan kitorang buat adalah macam ni;


kitorang akan bahagikan juzuk untuk dibaca sepanjang bulan Ramadhan ni dan setiap hari or setiap dua hari masing-masing akan report dekat aku. masing-masing amanah la kan gamaknya kikiki. and I'm adding satu lagi syarat, baca dan fahami terjemahannya sekali kemudian kalau rasa menarik bolehlah kongsikan =)





so, kau orang!



jomlah kita sama-sama support this program. errr macam ni boleh kira program tak? hahaha. it doesn't have to be a blogger friend or a blogger that is on your facebook friendlist. kawan-kawan pon boleh. nak ajak family yang ada jauh-jauh pon boleh. 




apa yang best adalah;


you just need a few minutes dari kau orang punya 24 jam tu dan jugak sebuah al-Quran terjemahan (yang paling baikla kan.)






oh ye, dan jugak aku rasa bulan puasa ni aku nak penuhkan belog busuk ni dengan laporan sepanjang bulan puasa ni lah. at least, kalau sempat ke Ramadhan akan datang, boleh jugak aku tengok apa yang aku dah buat dan boleh jugak baiki mana-mana yang kurang. TSK TSK. *tetiba nak sedih apahal HAHA





akhir kata, saya ingin mengajak anda semua yang berminat untuk memeriahkan program ini (boleh lah kata program eh eh ehhh) and help to spread the word dekat blog kau orang. you can copy and paste entry panjang berjela ni kalau nak (be sure to link me back hehehehhh) atau sampaikanlah dengan apa juga cara =)







"Demi masa. Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh dan berpesan (nasihat menasihati) dengan kebenaran dan berpesan dengan kesabaran."






15 comments:

INTAN said...

wah...bagusnya.. =) semoga terus istiqamah!

kisah cik paro said...

so interesting..
hhehehhhehehe..

bunbun, cantik header baru..
buatkan...
lalalallalala..

::Cik Pija:: said...

cayalah bunbun! tak sabar nak start our planning. penuhkan blog bukan skdr entry2 merapu BHAHAHAHHHHH tapi kongsikan terjemahan ayat2 al-Quran. wahh hebat2! harap2 Ramadhan kali ni lebih bermakna dgn adanya program mcm ni. :)

kAyShaari said...

best!

aku share tau..

http://nurcahaya3101.blogspot.com/2011/07/jom-bersama-cikb-u-n-b-u-n-p-h-i-l-o-f.html

NOOR FATIN said...

bagusnya program mcm ni. pahala pun dapat kan? hehe :)

sleeping_maniac90 said...

wah rjinyer bunbun hehehe..
chaiyok2...
ak pn nk kne rjin bca alquran buln pose nih hehe

Asyila Zainuddin said...

nak join! nk join! nk join! nnti inform okeh! hehehe..

ILA HonEyBuNNy said...

menarik la program neh...

salamat berpuasa ;-)

nawal addina said...

selamat beramal ;)

zety said...

bunbun saya macam nk join!

boleh tak?

mizzura said...

goood idea lah bunbun..dari dok mengumpat orang kat blog masing2 pasal orang tu putus ke, orang tu eksen ke..baik buat cenggini..

salam ramadan :-)

J.Syazwana said...

wah bagusnya macam ni.
huhuhu

p/s: selamat berpose :D

zety said...

alo...sedihnye dengar

sobsob T____________T

zura_habib said...

bagusnya dh rancang mcm nie...


cik adik,cookies leh order smpi 20/08/11..akak ada letak no phone kt blog kot ada soklan

naDya SaRwaNi said...

Best nya!!!
lagi-lagi ada ahli keluarga yg cukup..Huhu..

Jeles plak tetiba.. Hehe.. takpe2, Allah bg sama rata 24 jam kan.. bleh buat jgak ni.. :)
InsyaAllah~