Bunbun


Graduating applied geology student of University of Malaya, Kuala Lumpur. Married to a cute husband. Currently 22 y/o. Some older opinion might no longer serves as mine

Wednesday, June 8, 2011

Sekarang aku minat nak tulis lirik dan bermain keyboard. THE INSPIRATION when I started writing lyrics and songs=) [halim – message undelivered]

Adela kaan sorang kawan aku ni yang macam tak percaya bila aku kata aku nak lepak rumah dia main keyboard haha memang patut pon dia tak percaya sebab selama ni dia main gitar untuk aku pon aku tak pernah terniat nak tumpang petik sekali pon hahaha.




bukan anna raffali ataw najwa latif tapi cik nunun yang dimaksudkan diatas. bwehehehehh.




Oke meh setori setori meh.



Basically ada 3 orang yang inspire aku minat bidang ni. Yang pertama mungkinla Halim kot sebab once aku dengar lagu message undelivered dekat youtube kaaaaan, aku macam terpana terkesima kaan. That song is very mesmerizing okeh; macam dapat rasa deep in my heart. Aku rasa macam halim sedang bercerita pasal perasaan dia dan kisah cinta dia yang mana bila aku dengar aku rasa macam nak menangis sebab kesian dekat dia. Uhukhukkk.



tapi aku tak pernah tanyala kan pulak betul ke lagu tu kisah hidup dia ngeee~ siapanaktanyadekatdiadahladiagarangdenganakuhahahahahaguraugurau=P. disebabkan lagu ni kot kan kalau aku jumpa dia mesti aku macam haha macam apa ye entahlaah huhu. kadang-kadang macam boleh baca riak muka dia haha macam psikik la pulak kan. Kekadang tu pulak, nak je aku cakap dekat dia, I WISH THAT PERSON IN THE SONG IS ME kesobkesobbbb. beautiful song =’) cuma kalau I am really that person mungkin ending song ni lain la kot kan hahaha YOU WISH BUNBUN! XD




HALIM DEVOTEES –MESSAGE UNDELIVERED











LYRICS: 

SONG: 

MUSIC ARRANGEMENT:

VOCAL:

VIDEO: 



HAHAHA lagu ni terlalu perfect kalau dinilai oleh aku. Lain orang tak tahu la kan. Cuba try dengar dan nilai sendiri mana tahu telinga aku memang ada kero sikit ke kan lepas kes meroyan hari tu puipuipui. Pernah sekali aku pasang lagu ni dekat kelas, sampaikan orang yang tak minat irama-irama nasyid pon boleh suka lagu ni hahakuangkuang. Sebab lagu ni la aku beli nasyid underground volume 1 which is terus call halim, bank in duit, and dihantar terus sampai rumah dan jugak buat lagu ni jadi caller ringtone =,= pfffttt (fanatik nak mamphus)



BUT THIS IS NOT YET THE POINT WHERE I STARTED WRITING LYRICS



And then nak dijadikan cerita satu hari ni tetiba budak gemok mesej aku kat facebook, suruh aku tuliskan lirik untuk dia.






I was like, “hey, why don’t I give it a try” macam tu la kan. Using message undelivered as inspiration – nak cipta lagu yang boleh rasa sampai ke hati macam tu. Tapi SUSAH GILAAAAAA KOT. Sebab aku ni more into puisi-puisi jiwang hahadoi macam haram je la kan bila lagu kau bunyik macam puisi =,=



Someone tell me yang kalau kita dah tulis jadi macam puisi susah nak reverse balek jadi lirik which is soooo true. Macam ape je bila buku-buku conteng aku masa kat PASUM dulu penuh dengan lirik-lirik yang tak jadi. HAHHA. Salahkan diri sendiri la kan sape suruh takde bakat keturunan huahuahua.





THE CALLING TU BELOM SAMPAI



Hahaha boleh ke kata gitu. Aku setop kejap masa tu sebab tetiba aku macam rasa yang lagi senang kalau kita tulis lirik lepas dah ada lagu. Macam mana entah nak buat lagu tu kan.




And then ditakdirkanla BEKAS encik demo aku dekat PASUM tu pon setok-setok nasyid jugak so dia macam ada ajar aku sikit-sikit la pasal tulis-tulis lirik ni. Not LITERALLY “ajar” la kan TAPI aku belajar dari apa yang dia cakap kat aku =)




And yes setiap kali aku buat lagu aku sebenarnya tak tulis lirik tu dulu tapi I somehow nyanyi dulu dan keluarkan perasaan tu dalam voice recorder walaupunsuaraakutaksedaplakan. Dan baru aku lengkapkan lirik tu. Hahaha so that is how everything started =) *nanti kalau aku dah popular boleh tulis buku haha waklu*




ABOUT MY LYRICS AND MY so-called SONGS



Aku pun sebenarnya tak tahula kan habuk-habuk tu boleh dikira sebagai lagu ke tak hahaha tapi setiap kali aku nyanyi pon still they are my feeling kesobkesobb. Budak baru belajar so nonnow la kan habuk-habuk tu boleh dapat berapa bintang bwehehehh. Kau orang jangan pepandai search lagu-lagu aku kat youtube hahahahahahaha semua habuk tu. The reason aku letak kat youtube cuma nak kongsi dengan kawan-kawan je. Belum lagi bersedia dikritik buhuuuuu~



Lirik-lirik yang dah siap ada yang macam personal feeling jugak walaupun sebenarnya niat awalnya nak buat lirik nasyid. Hahaha =P takpe takpe. Haritu masa pergi majlis pelancaran album devotees hari tu aku ada dapat ilmu baru. TEMA NASYID YANG UTAMA: cinta kepada Allah & cinta kepada Rasulullah. insyaAllah tak lama lagi la tu. Amin =)



And FYI semua yang kat youtube tu semua raw je. Rakam dengan mikrofon murah yang ada banyak gila noise pitching sume lari key sume tak masuk haha apa orang kata versi acapella gitu hahaacapellakonon bwehehehh. Bila aku dah buat banyak-banyak lagu tu, sampai satu point aku rasa nak belajar composing pulak hahaha. Haruslah pandai main instrument dulu bukankah begitu?



So aku pon belajarla basic piano godek godek kat internet hahaha. Tapi sampai sekarang aku cuma tahu white keys black keys sharp flat treble clef bass clef tapi nonnow really how to apply la kan dalam composing song dan cuma reti main satu lagu, the HAPPY BIRTHDAY. Haha tu pon without chord =,=





SO THAT’S WHY AKU MINAT DENGAN KEYBOARD SEKARANG




Motif entry ni?


Birthday saya dah nak dekat ni hikhikhik. Ada yang nak BAGI DENGAN RELA HATI seketul musical keyboard? wakakakakaXD aku survey kat mid valley hari tu kalau Yamaha pon dalam reribuewww jugak hahaha patut ke aku gadaikan kucing-kucing aku untuk beli sebijik keyboard? XD





Haha oke. Penat tulis entry pepanjang bukan ada yang nak bagi adiah keyboard pon


Okebubai =______=

22 comments:

chemay said...

nanti bunbun dah jadi komposer.
jangan lupa chemay ye?
hehe

-ImanAzlan- said...

bunbun, ade je keyboards 61 keys yg harga ranging from rm5xx - rm9xx

yamaha, casio, etc. cari kat tingkat 7, time square..

Ilyani said...

bunbun..seyes..after dgr lgu message undelivered..feel like nak main keyboard and nak wat lirik lgu

cik bunbun said...

@chemay

heee entah bila laaaah tu, bhahahahaha. okey chemay! sudah tentu =)

cik bunbun said...

@-ImanAzlan-

naseb baek ko bitaw, aku pon memang cadang nak gi TS. hihi aiwah =)

cik bunbun said...

@Ilyani


hehe nak main kibod tu yg lagi penting la kan. lagi2 ble tgok version kedua video ni kan. kehkeh =D

Syahida _Masri said...

fuyyyyoo ! minat kitaa samaa. nak gak main keyboard !!

::نور فيلزاتي:: said...

okey, dah jumpa sorang lagi pminat message undelivered. sabo jelahh~hahaha

cik bunbun said...

@Syahida _Masri


tang mane yang sama tu?? tang message undelivered ke tang kibod? haha

cik bunbun said...

@::نور فيلزاتي::


memang sume yang suke devotees akan suka sagu tertiptop dari halim lah~ hahaha.



jgn risau lepas ni kita boleh buat kelab peminat KAMI SUKA DEVOTEES, PURPLE DAN MESSAGE UNDELIVERED. boleh gitu? haha. ajak ilyani, kak ilyani, atikah sume join skali. kuikui

Anonymous said...

I like this site^-^

Ilyani said...

very good idea!!!bunbun KELAB KAMI SUKA DEVOTEES, PURPLE DAN MESSAGE UNDELIVERED (yg da DELIVERED) hihi.. :D

Ilyani said...

great idea bunbun!!klu ttbuh gak kelab ni "KAMI SUKA DEVOTEES, PURPLE DAN MESSAGE UNDELIVERED" mmg thumbs up and credit la 4 bunbun ye..mai pkat2 wat..hihi

cik bunbun said...

@Ilyani


hahaa ape lagi kaaaaan. wink wink wink =)

Syahida _Masri said...

pasal keyboard . dan tetibe suka plak dengar laguu msej undelivered tu . BEST !!

..!l..ya..n! said...

arghh!!!!!!!!!!!

o_O

Ilyani said...

^^ like it vey much!!

cik bunbun said...

@Syahida _Masri

ngehngehhh. dah kate dah lagu ni best =D

cik bunbun said...

@..!l..ya..n!


nape ni tetibe?? hahaha

cik bunbun said...

@Ilyani


kira cam seplohribuew kali suka la ni? kehkeh

..!l..ya..n! said...

saya jeles..hahha

nur aminalia said...

reread gak yang ni.. wahaahhahaha