Bunbun


Graduating applied geology student of University of Malaya, Kuala Lumpur. Married to a cute husband. Currently 22 y/o. Some older opinion might no longer serves as mine

Tuesday, June 14, 2011

The reason to blog : by cik bunbun mereng kepala teleng

Tajuk ada macam bunyi bunyi artikel taaak huakaka sajejejeee nak berangan jadi column writer jejejeee. HAHA. Oke tamat introduction.



Aku telah ditag oleh peah weweweweweeeee~ thanks peah! so here it goes =)



Fasa 1 - mula berblogging


Aku start blogging sejak bulan mac 2009. Time tuh aku memang sesaje je laaaaa kan. Sebab aku pernah terbaca satu column kat magazine-mana-entah-aku-tak-ingat pasal blogger.com. aku rase majalah PC ke hape tahh, pastu dalam tu dia ajar macam mana nak buat blog blablabla.




Nak dijadikan cerita, time tu rumah aku ada internet aw aw aw pastu en en en, aku pon tetaw nak buat apa (take note masa tu facebook tidak fofular. Mungkin belum wujud) so aku pon buatlaaaah satu blog untuk hilangkan kebosanan en en en. Haha.



Time tuh memang syiok sendiri la buat belog pon kan. Follower 40 orang pon aii da rase bangga sesobsesobb oh sungguh naïf aku masa tu. HAHAHAHA. Lepastu yang paling syiok tuh bila kita duk hias blog ni, tambah manik sana, tambah reben sini. Puipuipui. Entry merapu. Widget-widget kerapu. Fasa blogging paling kerabu. XD


Then aku stop sebab nak SPM.





Fasa 2 - berblogging gila sakan



Lepas habis SPM, aku start blogging balek. (this is one of the reason kenapa aku duk mengangur kat rumah je lepas SPM -___- )aku pon start rasa jeles tengok follower orang lain ramai ramai oh kenapa aku punya 40 je. Hahahaha. Aku pon kaji la sebab-sebab blog mereka meriki maruku banyak follower. Ohh entry mereka best best blablabla




So I try la tulis entry entry yang lebih best untuk orang baca. Dan rajin blogwalking jugak to somehow promot the blog.  cara ni efektif jugak okaayy! At that time la kaaaan, sekarang tak tahulah sebab aku pon dah jarang blogwalking. =,= Tak menyempat kononnya. Sesobsesooooobs. And then Masa tu aku belajar jugak coding coding ni untuk memachokan blog la katekaaan. Yelaaah first impression kan penting =D (dulu takde template designer kan hukhuk. Untung jugakla blogger-blogger baru ni)




So dari 40 horang, follower bertambah dan bertambah sampai satu masa tu dalam sehari boleh kata purata limaploh orang yang follow ßsila faham bahawa makcik ni gila follower pada satu masa dahulu agagagaga XD. Yelah follower tu penting untuk bagi kita semangat berblogging kaaan -____- so macam tulah aku berblogging dulu. 




Lepas aku gila follower, aku gila komen pulak. Hahahaha adoi. Rasa kalau ade orang follow, tapi takde orang komen, huhhh rasa panas je montot ni. Mulalah rasa ehh entry aku tak best ke tsk tskkkk huwaaaaaaaa. HAHA. Lepas gila komen, gila trafik pulak. Time tu tengah kecoh SEO SEO hapebendetah aku ingat SEO tu  Sukasuki Ekot Orang kot haaa abaikan abaikan. Haaa nilah fasa berblogging paling teramat gila sekali hendaknya.



Sampailaah aku masuk PASUM. . . aku berblogging jugak tapi tak serancak zaman kegemilangan dulu. Eceehhhhh.






Fasa 3 - berblogging untuk kepuasan diri


Oh ini boleh kira untuk sekarang la kaaaan puipuipui. Kalau kau orang perasan, sejak kebelakangn ni isi penting entry aku dah bertukar arah. (Tu pon kalau kau orang dah lama baca blog ni la kaan) sekarang ni banyak cerita pasal benda-benda yang aku suka. tak habes hebes devotees devotees devotees devotees (sila ulang tujuhplohduajuta kali) lepas tu art art art. Hahahaha yeaah mungkin setengah orang tak berapa minat baca entry macam tu. Tapi aku dah tak kisah dah. Sebab aku rasa puas =) PUAASSSS sangat!



Now I think from this perspective;


Kalau kita menulis hanya untuk kepuasan diri sendiri,
Mungkin orang lain takkan suka
Dan segala apa yang kita tulis tu hanya setakat catatan peribadi semata-mata


Kalau kita menulis untuk memikat orang lain,
Maka mereka akan menyanjung penulisan kita
Tapi mungkin hati kita takkan rasa bahagia


Tapi kalau kita menulis untuk kepuasan diri sendiri
Dan pada masa yang sama mereka turut menyukainya
Then that is the best =)



Aku tukar sikit ayat dia haha tah kat mane tah aku dengar pon aku tak ingat dah puipui. Aku rasa yang this is soooo soooo sooooo true =) sebab aku rasa puas. Dan aku gembira jugak sebab diorang suka. terima kasih korang dah sapot blog busuk ni walaupun aku rasa takdelah best mane sesobsesooobs. Aku cuma gambarkan diri sendiri je dalam ni heee~ =D



Serius aku terharu :’)



Testimonial cik amoi. Hahaaha testimonial la sangat XD



Cik bibi yang sejak kat PASUM baca blog ni =)



Kawan dari darjah satu yang jugak sapot belog ni =) hehe ailapyuulah!



Adek tasnim yang gila devotees jugak. HAHA. 



Kat celah-celah wall post tu pon boleeeeh XD hey thank you dear =)



komen dekat entry pagi tadi. macam-macam lah kau! haha



Ada lagi ni rasenya tapi dah tak jumpa dah celah mana huakakaka




So tu la serba sedikit kenapa aku berblogging selama ni. Hahaha banyak kau punya sikit bunbun! Hekhekhek. Masih lagi mencari identity sendiri dalam dunia blogging ni. Uhukhukk! =D



So aku nak tag;






Haha sila jawab okeh. Kalau rajin la kan. Rujuk sini kalau perlu =) yang lain kalau nak buat pon silalah buat. then tell me. nak bace jugak weweweeee~




Okebababababaaaaai =)


6 comments:

chemay said...

tenggkiuuu tag chemay.
nanti chemay buad ye sayang
:)

kAyShaari said...

ehem...ehehemm. ahah. malu pulak ;p

ENCIK TIKUS said...

alololo comelnya

bunbun said...

@chemay


buat jangan tak buat! hehe

bunbun said...

@kAyShaari


asal nak malu plak =,=



haha

bunbun said...

@ENCIK TIKUS


mekasih