Bunbun


Graduating applied geology student of University of Malaya, Kuala Lumpur. Married to a cute husband. Currently 22 y/o. Some older opinion might no longer serves as mine

Tuesday, June 28, 2011

Day 24 – A photo of something that means a lot to you. [ luahan perasaan yang tak dapat tertanggung lagi truuuut tuuutt tuuuuuuuttt ]




Kali ni tulis baik baik sikit sebab bila tengah dengar nasyid aku macam terpengaruh jadi baik. Haaaa boleh macam tu?



Aku pon tak tahu what means a lot to me. But seriously, bila kita kehilangan baru kita tersedar yang benda tu penting. Macam kehilangan gemok. nasib baik dia dah balik pagi tadi. Aku nangis kot semalam. HAHA. Sori aku memang ciwek. Trying to find some strength in the blissful tears.





Aku tak tahu what means a lot to me. 





but then I look on the mirror. Pictures of my beautiful companion. 


friends included of course. gemok yang palik hujung kat atas kerusi tuh.



when I lose cookie, I cried. bila benben mati, aku menangis. bila gemok hilang I cried too. tapi aku taknak lose hope. aku masih harap dia akan balik. dan juga kawan-kawan. the people yang aku harap akan selalu ada dengan aku. yeaaah, maybe they means a lot to me. 





then I look at the gorgeous collection. favorite books, novels and comics mostly.



what will happen to me kalau barang-barang ni hilang? terbakar? uh oh uh oh.. sori aku materialistik HAHA -____-" maybe they mean a lot to me. MAYBE. 





aku selak-selak album lama. trying to understand what means a lot to me. cari gambar family. oh dah lama tak amik gambar family . . . eh sedih tetiba haha okebai!

comel abang aku masa kecik.sekarang dah tak comel dah. HAHAHAHA.


yeahh dah pernah rasa kehilangan. baru sedar yang family adalah segala-galanya. best ada ayah best ada mak, best ada perfect family. tapi when you lose someone , tak bermaksud jugak yang hidup dah tak bermakna. maybe they mean a lot to me. just because I can't be sure.





uhukhuk!




eh helloow~ family bagi aku agak penting la. haha. ayah dah takde. yes aku kadang-kadang lupa rasanya ada seorang ayah. tsk. tapi kalau mak takde, how can i get a grip? kalau abang takde, siapa aku nak buli suruh masak nasi masa aku malas? 




aku masa kecik kecik dulu model. sila percaya yang aku tipu.





fareast pernah berkata;




Hadirlah cinta cinta pertama
Hadirlah cinta cinta utama
Sayangi diri ini cinta cinta pertama
Hati ini cinta cinta pertama













sebenarnya, aku rasa myself adalah what means a lot to me. kalau aku tak dilahirkan sebagai 'aku', aku takkan hidup macam mana aku hidup sekarang ni. haa dah start dah falsampah aku ni. faham taaaaaaaak?







hidup kita ni, milik Allah kan? apa yang kita ada, semua Allah bagi. apa yang kita dapat selama ni, semuanya dengan izin Allah. so aku rasa, hidup ni adalah yang paling tak ternilai harganya. 








tapi aku,



masih belum jadi apa yang sepatutnya. belum lagi jadi hamba yang patuh dan tunduk. manusia ni ego kan? (I'm referring to myself) banyak sangat dosa. berjanji dengan Tuhan kita nak perbaiki diri dan jadi yang terbaik di mata-Nya. tapi masih belum mampu melawan hawa nafsu. masih lagi kejar dunia.







merujuk kepada lagu fareast tadi. sayangi diri ini (adalah) cinta, cinta pertama. yeaah. kalau kita tak sayang diri kita dulu, kita mungkin akan biarkan diri kita penuh dengan dosa. kalau kita sayang diri sendiri, kita takkan sanggup biarkan diri ni kena seksa dekat neraka nanti.







kalau kita sayang diri sendiri, kita akan tick dekat setiap hujung ayat ni


  • solat dengan khusyuk dan sempurna
  • baca quran dan fahami maksudnya serta amalkan
  • tak derhaka dan menyinggung perasaan mak ayah
  • buat perkara yang mendatangkan pahala dan jauhkan diri dari dosa. JAUHKAN DARI DOSA!





aku sedang bercakap pasal diri sendiri. tsk. benda-benda wajib pon aku belum betul lagi. aku tahu aku sayang diri aku. aku tahu hidup yang singkat ni adalah sangat bermakna. hidup yang singkat ni, untuk kumpulkan bekalan. cukup dah ke nak pergi mengadap Allah ni? cukup dah ke nakjawab depan malaikat nanti? cukup dah ke?? tapi kadang-kadang aku sangat lost. lost dalam dunia yang penuh tipu daya ni. dan bila aku cuba kembali, lagi berat Allah uji aku. sampai kadang-kadang aku biarkan je diri aku lost. doakan aku kuat yea =')







jom sayang diri kita dan hidup kita=') 





-seorang HAMBA yang lemah-





song of the soul : nur one - dengan kuasaMu



9 comments:

deeya said...

saya SAYANG diri saya ......!! tak boley hidup tanpa keluarga . sngat bersyukur dikurniakan 1 kluarga yg bhagia ..

ayah da ta de eh ?? kena kuat okey ! =)

kesumaharyani said...

terharu :')

kAyShaari said...

a smile for BunBun!:)

sama-sama kita perbetulkan diri okay.
InsyaAllah.

another smile :)

Alynn Notnot said...

alhamdulillah kita masih sedar lagi. kuat ye bunbun! :)

bunbun said...

@deeya


thnx dear :)

bunbun said...

@kesumaharyani


terharu gaponyo? haha time kasih (:

bunbun said...

@kAyShaari


a smile for u too :)

bunbun said...

@Alynn Notnot

alhamdulillah! insyaAllah kuat! :)

Adem and Cats said...

smila always
ademncats