Bunbun


Graduating applied geology student of University of Malaya, Kuala Lumpur. Married to a cute husband. Currently 22 y/o. Some older opinion might no longer serves as mine

Saturday, June 11, 2011

ART: idea for father's day - SUIT CARD ^^ [tutorial]

the so-called suit card. 



okay dah lama tak post entry macam ni! sempena hari bapa ni, meh aku ajar korang buat kad simple dan kreatif hahaha oke oke I know this is kind of lame pfffttt. jangan risau oke. mesti sempat punya nak bagi. and this is not card yang setakat bukak tutup bukak tutup soooo boring~ oke tipu je. tak boring pon kad macam tu, cuma kinda classic =D



what I like about giving cards to the people we love is, they can always keep and treasure the card. as for me laaaa kaaaan. tak tahu orang lain macam mana. aku suka dapat kad dan aku suka bagi kad dekat orang. oke get it? bagus! entahkenapaakurasamacamcarapenulisanakutibatibabertukar hahahahahahaa okebai.




seperti biasa la kan barang-barang yang kau orang perlu

  • gunting gam pensel pembaris





oke oke jom mula!



 memula aku gunakan kertas karerr coklat yang tebal ni. use the full A4 okay!





and lipat macam ni. 







lepas tu lipat macam ni pulak. kittewww maen lipat-lipat je hari nieee hikhikhik. ;D





senang cerita lipat ikut yang kat bawah ni la kaaaann huahuaaa memang saje nak suruh kau orang muntah tengok banyak-banyak gambar puipuipui. 




lepas tu aku guna kertas keras warna hijau cair ni pulak

ukuran dia sama macam bahagian tengah kad warna coklat tu dan ade lebih sikit kat hujung untuk dilipat dan digam. haaaa paham tak ni. aku pon tak tawu ape yang aku tulis ni puipuipui





haaaa kat tempat yang berlipat tu la tempat untuk letak gam. macam kat bawah ni =)


aku guna gam UHU sebab you know je lah kaaaaan, the concept bila kertas keras dengan kertas keras, so kena guna gam kuat sikit. kalau tak jahanam la kad tu lepas lima saat huhahuhahuhaa.





dan tampalkan kertas hijau tadi macam kat bawah ni =)


function kertas hijau tu sebenarnya cuma untuk bagi extra space untuk tulis ucapan aii lap yuu daddy hahahaha macam tu la kaaan. sebenarnya tak compulsary pon. boleh je keep it simple dan takyah tulis apape ucapan. huahua.







try to stand it up and . . .





HIYEAAAAAAAAAAAAAYY! 
*wajib eksaited*







time for a little bit of decoration pulak=)



I'm using orange coloured paper. kertas biasa. yang nipis-nipis tueeeeeeee





then potong kertas oren tu macam ni weweweweeee~ 









dan tampalkan sebagai collar huhahuhaaa~





dan aku guna kertas hitam pulak untuk buat neck tie. 

agagagaga comel. suka part tie ni =)





lepas tu tampal gituuuuuuu


sebenarnya kau orang boleh be more kreatif macam buat tie dia belang-belang taik itik ke tompok tompok macam kuda belang ke kaaaan. aku ni takde perasaan sangat dengan lelaki so tak tawu tie macam mana yang sesuai haha boleh gitu?





lepas tu cari butang-butang secondhand ke firsthand ke untuk buat butang. dah nama pun butang hohohoooo =D






and lastly buat bentuk segi tiga gituu untuk buat macam poket ke hape entah



SIAAAAAAAAP!!




oh ye lupa nak cakap, kad ni sesuai untuk kau orang buat kalau kau orang ada macam adik sekolah rendah ke kaaaan hahaha sebab tetiba aku rasa macam masuk tadika pulak buat kad ni. senang cerita pergi jela beli kad hari daddy dekat kedai hahahaha =,=




say it with words that you love him. 
because when he is gone forever
no word can replace the regrets




HAPPY FATHER'S DAY! =)




okebai!


p/s: al-fatihah untuk arwah ayah


6 comments:

chemay said...

comeyyy la bunbun.
tapi chemay tak kreatiff..
if try buat pon mesti jadi rupa lain.
hehe

cik bunbun said...

first thing first!


kene yakin pada diri!


hehe :)

kAyShaari said...

siyesly smart, babe! hehee. mungkin kau boley buat tuk besday aku nnt.*nextyear*. hehek :D

cik bunbun said...

@kAyShaari


nextyear lambat lagi. haha. tengokla kalau aku idup lagi huhahuhaa =D

faiee said...

kad tu.kad tu.comel laaa... :)

bunbun said...

@faiee


faie!! terima kasih =DD