Bunbun


Graduating applied geology student of University of Malaya, Kuala Lumpur. Married to a cute husband. Currently 22 y/o. Some older opinion might no longer serves as mine

Wednesday, June 15, 2011

ART: devotees pop-up card ^^ [ tutorial pop-up part ]



okayhh! kad yang aku buat a month ago pffttt. boleh kira dah basi laaaa. tapi disebabkan ni ilmu so takboleh kata basi NO NO NO tak boleh oke. 



Things Needed :

macam biasa, gam gunting, UHU, pensel, pembaris blablabla. 


selain tu; 



  • kertas A4 keras, 2 pieces (i'm using yellow and red. macam bendera selangor dah haaa)
  • patterned paper, eg. striped or whatsoever (mine is from tang's art. credit to tang's art for the beautiful paper - yang belang-belang dan yang textured hitam tu=D)
  • any ribbon (i'm using white sllver)
  • kertas A4 biasa (the pink!)
  • mana-mana gambar devotees yang segak-segak dan handsome belaka (yang ni kau orang boleh la tukar dengan kreativiti masing-masing)
  • kadboard yang keras. (oke lameee. kalau kadboard mestila keras =,=)



TO MAKE THE BASE


haaa, dah simplified dalam satu gambar sebab tutorial ni aku nak fokus untuk buat part yang pop-up tu je. so, untuk buat base ni boleh ikut kreativiti masing-masing oke! ni cuma contoh =D


p/s: sebab gambar yang aku guna untuk buat pop-up tu hagak besar (saiz 6R gitu) so sebab tu the step macam banyak tapi sebenarnya tak pon. heeeee~



click to view =)

okay proceed!



TO MAKE THE POP-UP PAAAAAARRT




secara mentahnya, rupa pop up tu macam ni. gambar devotees yang aku tu agak tidak sharp jugak laaa sebab buat last minute punya pasal tuptap terus amek memana gambar dari internet pergi cuci dekat kedai huahuahuaaaa. cuma terdiri dari kadboard yang keras tadi dan jugak gambar. tu je! =D



mula-mula;


kadboard tadi tu lipat empat dan potongkan dekat bahagian yang garisan terus tu. 

ni kira paling basic la kaaaaaan




dari belakangnya macam ni la. aku dah trim hujung-hujung dia supaya lebih menarik tertarik gitu gitu.



dan cuma gamkan macam ni betul-betul dekat center. oh ye angle belahan tu antara 85 degree sampai 90 degree je. tak boleh lebih tak boleh kurang. better lepas gam terus tutup kad tu supaya dia boleh adjust angle yang sesuai.



haaaa paham taaaaaaakk ni. aduiduii.



kertas pink pulak digunakan untuk tutup bahagian pop-up yang macam tak senonoh tu. and also function as extra part untuk tulis ucapan. 




just lipatkan dua macam tu dan potong ikut mana-mana bentuk yang sesuai ikotlaaa kaaaan.




lepas tu tepi dia aku borderkan dengan silver hahaha biaselah. this step orang kata macam mengada-ngada step la kaaan. puipuipui



dari atas macam ni =) nampak tak dia dah tutupkan bahagian pop-up yang kaler putih tu? dah tah nampah sangat dah. Ohyeaaaaaaaaaaah!



~DECORATION TIME~



depan tuh aku tambahkan huruf huruf yang dipotong dengan begitu gigih TSK TSK. Congrats for the new album la kaaan =)


dalam =)



adi dan halim.


muhammad dan syauqi. hahahahahaaha. eh tak lawak.



bahagian belakang ni nampak macam backstage pulak kan. haha apekaaaaaahh



dan jangan lupakan logo syarikat. hahahaha sejak bila aku bukak syarikat derrrr. 





lepas tu, masa dekat hari pelancaran jadilah macam ni



be inspired dan selamat mencuba!




okebubaaaaii =)


6 comments:

..!l..ya..n! said...

thax bunbun for da sharing..
t'ingin gak nk cbe..hehhe

akoo said...

hehe shantekklah..
kreatif btol
=)

bunbun said...

@..!l..ya..n!


ha! cube jgn tak cuba! :P

bunbun said...

@akoo



hohooo. timekaseh =)

kyo_9 said...

fuiyooo..
smart giler...
memang terbaeek kalo hasil tangan sendiri.. ;)

bunbun said...

@kyo_9


heeeeee~ thnx =)