Bunbun


Graduating applied geology student of University of Malaya, Kuala Lumpur. Married to a cute husband. Currently 22 y/o. Some older opinion might no longer serves as mine

Monday, May 23, 2011

RESIPI: ayam mustard dengan sos mangga versi cik bunbun =)












Oke nah, demi menunaikan permintaan cik Zahra yang comel, maka bunbun sudi berkongsi resipi yang tah hapa-hapa ini huahua. Yelaaahh resipi versi campak-campak ciptaan sendiri lah katekaaaann. Tak tahulah mutunya kaaan. Tapi lidah aku kata ayam ni best, so best la KUT. Ehehe =D



BAHAN-BAHAN UNTUK AYAM :



Yes cuma satu je. Hahahaha. Sebab masa aku cipta resipi ni aku dalam keadaan terdesak ya amat sebab mak dah balek kerja aku belum masak apa-apa ohhhmakjangantolakgajisaya kuikuikui.



Tapi kau orang boleh cuba perap dengan bawang yang ditumbuk sekali. Alaaa macam biasa la bawang putih bawang merah, tumbuk sampai lumat, taruk garam sikit and gaulkan dengan sos ni. Dah siap bahan untuk perap.



kamera murahan hukhukhuukk! @___@




FYI, sos yang aku guna ni dari itaproduk sdn. Bhd. kilang dia dekat dengan rumah aku huhu no wonderlah sos ni wujud dalam peti ais. kuikuikui. Seperti yang kau orang lihat nama lauk ni ayam mustard tapi sebenarnya bukan guna sos mustard yang warna kuning tu ekeke. Sos yang aku guna ni sebenarnya BBQ black pepper sauce perisa hickory mustard =.= (sukahatilahakunakletaknamaapapon hahaha)



So kepada cik zahra yang berada di US nun, boleh kot try guna sos black pepper campurkan dengan sos mustard huakakaka. Risiko tanggung sendiri okeh heee~=D dan sesiapa yang nak carik sos ni maybe boleh carik dekat mana-mana giant outlet. support produk buatan Malaysia hoyeah hoyeaaahh!





BAHAN-BAHAN UNTUK SOS MANGGA :




Idea resipi ni datang sebab kat rumah aku ada mangga muda masa tu hahaha chooooiii. I thought yang rasa ayam dengan mangga muda memang serasi and indeed it is =D



dan sos ni sekali lagi digunakan hip hip hureeeeiii! I'm falling in love with the sauce okehh sebab beside boleh guna untuk perap-perap, still boleh dimakan terus dari botol. erk.



Bahan-bahan lain (optional) :





Bagi yang suka gigit-git cili padi ke yang suka makan cili ke yang suka makan extra onion ke bolehlah campak bahan-bahan ni sekali hahaha. Aku bukan suka pon cuma nak cantikkan makanan je ada warna warni sikit huakaka + habiskan stok dalam peti ais supaya mak aku boleh beli yang baru dan segar huahua.




CARA-CARANYA :



1- perap ayam dengan sos tadi dan gorengkan ayam tersebut

2- Tumis bawang merah, bawang putih dan halia yang dihiris (step wajib untuk masakan melayu)


3- Masukkan 4-5 sudu sos bbq black pepper dan masukkan setengah cawan air. Air jangan banyak sangat sebab kita tak nak dia nampak macam kuah instead of sos =.= ada paham?


4- Kemudian masukkan mangga muda yang dihiris. *cakap pasal mangga muda kecur air liur haha saiko betul* tumis sampai mangga tu macam lembik sikit. as you know lah kan mangga muda kan macam keras-keras sikit hhahahahaa nama pun belum masak =.=


5- Then masukkan bahan-bahan optional tadi.


6- Akhir sekali, garam secukup rasa. Heee~ lepas tu boleh tuang sos atas ayam yang dah digoreng tadi. siap!




Simple je. Selamat mencuba hehe.





Oke bubaaaiii =)





6 comments:

Zahra said...

Wah, terliurnyaaaa :D

Nak kena cari BBQ sauce dengan mangga nih.
Takpe2, ada je kat sini. :)

Tak try buat apam polka dot?
Comel sangatttttttttttt :D

cik bunbun said...

hahah zahra; apam polkadot tu ape pulak? hehehh

Zuwairi Aiman said...

Salam kunjungan... blog menarik.. singgah la ke blog saya ;)

~cik tiram~ said...

aaaaa sedapnye!

cik bunbun said...

zuwairi : terima kasih =)

cik bunbun said...

cik tiram : hehe mehle cecube yer =P