Bunbun


Graduating applied geology student of University of Malaya, Kuala Lumpur. Married to a cute husband. Currently 22 y/o. Some older opinion might no longer serves as mine

Friday, May 27, 2011

ART: Handmade photo frame [step-by-step tutorial] part II



hahahaha bertemu lagi di sini bersama bunbun mereng kepala teleng. kuikuikui. entah kenapa mood blogging beberapa hari ni hilang dipukul ombak *apekaaaahh* namun begitu, hari ini saya berkenan untuk mengapdet blog busuk ini. (sila bersorak kegembiraan)



sebenarnya aku nak tulis entry laen. tapi baru siap rangka je dalam kepala otak ni. huihuihui. hahaha belum siap tu cakap jela belum kaaaaan hukhukhuk so jom sambung part II untuk tutorial handmade frame ni.





firstly, I put a cover at the back. cuma sebagai sesi kecantikan wajah frame tu hahaha. take note; this is not chum-pol-sa-reeee. **sila baca cumpolsary =D later on kita tengok how does this looks like okayh!





next is choosing the right photo for the frame.


credit to cik dahiyah yang tolong cucikan gambar-gambar ni and give these like FREE hoyeaah hoyeaaahh. the photo that i'm using is the one yang semua orang nampak gonjeng gila nak mamphuss huahuaaa.




other thing yang kita perlukan : A PVC COVER

nampak taaak? in the picture above ni? disebabkan mendalah ni transparent makanya saya telah melalui kapal susah yang amat. IN ENGLISH we say "I've been undergoing so much hardship" haaahahahahaaaa =,=







next thing we need adelah extra cardboard from coco crunch box yang kita guna in the first part dulu. yay!



so kita akan stick the photo bebetul kat tengah base tu and then the PVC COVER dekat atas gambar tu. so that as a protection gitu la kan. takdela gambar tu rosak kalau tetiba ada orang bercakap sambil sembur-sembur air liur atas tu. *eeeuuuwwwwww*



then baru letak extra coco-crunch cardboard tadi di sekeling gambar tadi so that macam ada effect frame hahahaha hell yeaah kan kita tengah buat frame ni huihuihuiiiii

and this is how it looks like =D





next we'll be needing some peach-coloured corrugated paper



and this is untuk cover the whole edge of the frame? ingat tak yang kita buat four layer of base in the first part haritu? makanya bila dilihat dari sisi edge hahaha, ataupun ehh ape edge dalam bahasa melayu ehh huhuhu pepandailah kau orang, ianya nampak sangat tak kemas. so this step adalah utntuk buatkan frame ni nampak kemas dari setiap sudut sekian terima kasih.









RIGHT. macam ni =)











dan buat sampai siap macam ni =D







so the back pulak akan nampak macam ni. Ingat yer maklong makngah; KEKEMASAN ITU PENTING =D







after that, gunakan pulak orange-coloured corrugated paper


letakkan disekeliling gambar tadi macam dekat atas ni.





and a whole A4 sized red-coloured corrugated paper untuk buat the whole frame

macam atas ni! so yang peach dekat edge tadi kita dah tak nampak dah. fufufufufuuuu..





try to make the frame stand and...



HIYEEEEAAAAAYYYY!!!

*wajib eksaited harap maklong*






dari belakang pulak macam ni =)







next is decorating =)



of course you can use your own creativity untuk this step laa kan. heheheheee *gelak comel*























































SIAAAAAAAAAAAAAAAAPPP!!



hahahaha nampak sangat taak bila dah hujung-hujung dah malas nak tulis. kuikuikui. alaaahh bukan kau orang baca pon =P




oke bubaaaaiii =)



**aku nak sambung tengok drama + baca manga hahahaha =,= so this is the reason I HARDLY updating the busuk blog eyy.. hmmm....




6 comments:

::نور فيلزاتي:: said...

cantiklah bun! =) ada nmpak Jiha. hehehe~

syahida _masri said...

seyess kreatif !! LAWAAAA. :D nak try laa. ngeh3. btw, bunbun neh still study lagi eh ? katne ?

cik bunbun said...

filzati : hahaha dah kate tutorialmate aka classmate kaaaaann =P

cik bunbun said...

syahida masri : ehhehh, silakan cuba. kekeke bangga pulaaak =D

syahida _masri said...

ouhhh , dag graduate ? Waaah ! Tahniah ! So, buat apa je cuti lebam kat umah sampai bulan 9 neh ? hehee. Tak bosang ke ??

Kita minggu depan dah sambung sem baruu. adess sekejap je cuti . huhuu.

cik bunbun said...

syahida masri :hahaha blogging sampai lebam la gamaknye. perancangan skang nak buat bisnes tapi xtahu lagi la camane =P