Bunbun


Graduating applied geology student of University of Malaya, Kuala Lumpur. Married to a cute husband. Currently 22 y/o. Some older opinion might no longer serves as mine

Thursday, May 19, 2011

ART: Handmade photo frame [step-by-step tutorial] part I



Oke, again, new slot that I letak kat dalam blog. This is actually not a new hobby. Dari kecik lagi aku suka buat benda-benda macam ni. And sampai besar pon still tak boleh setop sampai kadang-kadang mak aku bebel-bebel macam, “tengokk tuuuu buat sampah lagi” adoyaaaii. Mak, This is one of many things yang buat adek hepi. Kesob kesobb. Someone please tell my mom =(



Hahaha oke takpelahh even mak aku bebel pon aku buat gaks kikiki. So mari kita mula~




This is the photo frame yang aku buat sempena persaraan DR Hazar. She taught us chemistry and you know how much I love chemistry kaaaann. Takde sapa boleh lawan cara dia ajar. Hehh! So bila tawu dia nak bersara I volunteer buatkan something that she’ll remember which is of course to give her, ‘ourselves’ =D


Yeahhh sure beli kan senang jeeee.


Tapi bila memikirkankan nak bagi gambar sair 6R 8R kat dia, more cost is needed. Hell yeahh photo frame mahal gila kot like ‘lagi besar lagi mahal’ =.= ye.. aku tawuuuuu, aku tak sekaya kau orang kaaaann. kehkehh





BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN =



kotak coco crunch or corn flakes or honey star (blablabla) yang besar. kotak coco crunch besar oke. yang penting kotak nipis. jangan amek kotak air mineral pulak ye sebab kita nak buat one smooth frame. smoooothhhh hahaha smooth lah sangat. kalau takde, maybe boleh guna manila card. macam nipis la pulak kan hahaha ahhh pandai-pandai koranglaa=D



I'm using one, two, three and four piece which I cut dari depan and belakang kotak tu. fahaaamm taakkk?? sebenarnya alasan guna kekotak ni cuma sebab aku nak bagi habis kekotak yang aku kumpul sepanjang hidup aku kat PASUM dulu huahuahuaaa. oke fine, GUNA JE LAH APA-APA KOTAK POOONNN =.=




pensel, pemadam, pembaris, ubat pensel HAHAHA, gunting, gam, pisau kertas (bukan pisau sayur atau pisau roti oke) and some extra; GAM UHU=D






and some multi-coloured corrugated paper.





corrugated paper ni kau orang boleh cari dekat kedai-kedai art kot. haha sebenarnya aku pon tak tahu sebab aku beli yang ni dekat GIANT SHAH ALAM, pffttt XD



p/s: disebabkan entry ni panjang, maka untuk part I ni kita akan buat base dia jek dan part II nanti kita akan finishkan the frame okayhh!=D

CARA-CARANYA =



first of all, the first card tadi (the kotak) buat garisan macam kat bawah ni dekat bahagian yang kosong, mean bukan dekat yang ada tulisan-tulisan tu haha ade paham? this is for the holder okey hegege alaaaa mende alah yang kat belakang tu.


garisan terus tu adalah untuk dipotong. yang putus-putus tu pulak untuk dilipat haha macam pelik pulak cakap lipat kaaan. oke fine, orang putih kata, "FOLD". pffffttt XD



tips: jarak dari bawah must be at least 15 mm-20mm. kalau tak nanti frame dia tak boleh berdiri dengan betul



macam this one. (hahaha okayy aku punya ni jarak dia dari bawah tu adalah lebih dari 20 mm sebab tu frame aku macam nak jatuh ke belakang hukhukhukk. )


kalau gambar atas tu tak jelas pepandailaaah carik mikroskop ke huakakaka. and oh yeahh, potong guna pisau kertas supaya nampak kemas. adik-adik, sila minta bantuan orang dewasa oke hikhikhik. haha sebenarnya aku pon tak cukup dewasa lagi sebab tak reti guna pisau ni. cik nana jugak yang tolong. kuangkuangkuanggg =D







ni rupa dia dari tepi lepas dah potong and, "FOLD". hehehh




so now, dari tepi nampak tak berapa lawa kaaann? sebab nampak corak dari kotak coco crunch tadi. kita tinggalkan dulu. lepas ni kita fix okayhh.







dari depan pulak macam ni.








dari belakang. oke great, nampak kemas bukan?



cuma dari tepi tadi je yang tak berapa nak lawa kan. so untuk fix yang tak berapa nak lawa tuu, take the second cardboard (the kotak), and then lukis macam kat bawah ni pulak.





as you can see, nampak macam sama dengan yang sebelum ni, tapi sebenarnya this one is the mirror image dari yang dekat atas tu. hahaha ceehhh mirrorimagekonooonn =D




I'm just giving the idea okayhh. tapi kau orang kena buat dengan exact measurement supaya ke'mirrorimage'an dia tuh tak lari. kekeke.





okayh! bila dah potong and "FOLD" yang kedua, boleh gamkan kedua-dua belah bahagian yang bercorak tadi.



sekarang, dah faham kenapa aku buat yang-konon-konon-mirror-image tadi? HAHA, so that bahagian bercorak tadi akan pfooohh~ hilang =D So that bila view dari tepi pon nampak cantik. kat bawah nanti I'll show how it looks dari tepi oke.





this is another important step. sebab kita cuma guna gam air, make sure yang both card tu di clip so dia tak akan slide. unless kalau kau orang guna gam UHU ke or somekind of gam gajah ke gam dinosaur ke kaaann haha yelaaahhh aku tak sekaya kau orang gam air je maks mampu ni hagagaga.




the next step!


the third and the fourth cardboard pulak diglukan together with the same konsep macam atas tadi. corak bertemu corak. atau "basic idea"nya, KITA TAK NAK TENGOK BAHAGIAN BERCORAK TU. sila ingat sampai mati huahuahuaa=D








bila bahagian holder tadi dah kering, cantumkan dengan the third and the fourth cardboard tadi.





dia akan nampak macam ni


dari belakang




depan pulak








dari tepi.


hou liaooolaaahh! see, aku da kate dari tepi pon akan nampak kemas je.








oh yepp dan jangan lupa clipkan sebab tadi baru lepas gam kann.



biarkan semalaman supaya gam tu akan kering oke. kalau nak lagi best, tindih ngan kamus oxford ke, kamus dewan ke, tak mainlahh kamus poket okeh huahuahuaaa =D




okeh done part I! maksudnya siap dahh the base of the frame which is part yang paling penting. kira kalau dah faham part I, tak payah ajar part II pon takpe. tapi tak salah pon nak tunggu part II kalau taaaaakk, takde sape nak menyibuk dekat belog ni daah. tak gitu? huahuaaa.





selamat mencuba! =D





oke bubaaaaii =)


p/s: sori meja bersepah hakhakk.

2 comments: