Bunbun


Graduating applied geology student of University of Malaya, Kuala Lumpur. Married to a cute husband. Currently 22 y/o. Some older opinion might no longer serves as mine

Tuesday, December 28, 2010

Wasiat cookie monster untuk mamee monster. – kisah kenangan dan impian.

Mamee,


the night yang mamee fetch cookie, mamee janji akan jaga cookie sebaik-baiknya. Till the end of your life… or the end of mine. Malam tu, cookie Cuma tido dalam kotak, so with nothing except food. Dan esoknya mamee cepat-cepat belikan cookie rumah – the green cage. Mamee nampak kan macam mana cookie melompat gembira bila first time masuk rumah baru tu :’)



Cookie in his green cage :’)



Mamee,

cookie suka masa masa yang kita luangkan bersama. Bedtime story. Kisah yang paling cookie ingat mungkin pasal ayah mamee je. Sori cookie tak dapat temankan mamee untuk tujuh tahun lagi untuk dengar semua masalah mamee…



Mamee,

that day, cookie Nampak mamee gembira cerita pasal magician yang make you smile all week long. The whole week mamee cerita pasal magician and the magic that he showed. Mamee kata magic show make you happy sama macam cookie buat mamee happy :)


Mamee,

a week later, you seemed very happy sebab you meet that magician again. Padahal mamee ingat takkan jumpa dia dah untuk seumur hidup ni. Mamee, cookie nak mamee tersenyum macam tu lagi –senyuman yang mamee bagi setiap kali bercerita tentang magician.


Mamee,

you told me that you tried to be friend dengan magician. You want to see more magic yang dia boleh buat. You want to smile that way again. Cookie saja pura-pura tido bila mamee cerita pasal dia. You just couldn’t stop! :P


Mamee,

you are very upset bila magician tu keep finding excuses padahal dia dah janji nak tunjuk more magic. But you smile again when you see that I’m happy. Takpe mamee… cookie kan ada. Cookie akan temankan mamee :)


First time aku nampak dia berdiri macam ni. Sayangnya cuma sekali seumur hidup dia :’)


Mamee,

that day.. bila mamee perasan yang cookie tak banyak bergerak, cookie tawu yang cookie akan break your heart. But you just didn’t give up as you didn’t want me to give up either. Cookie tak boleh nak capai makanan pon. Mamee tolong angkatkan setiap kali cookie jatuh. Mamee suapkan cookie minum. I love you mamee!


Mamee,

you cry setiap kali tengok cookie jatuh. Cookie gagal seimbangkan diri. Tapi mamee senyum balek bila Nampak cookie makan dengan semangat. I just know how to act healthy when it comes to food :)


Mamee,

you know that I may leave you sooner or later. But you never give up. Mamee nanges time doa; hoping that kalau cookie suffer too much, mamee rela cookie pergi. At the same time, you hape that Allah will let me be by your side untuk tujuh tahun lagi.



Cookie makan sambil duduk. The first sign yang dia saket.


Mamee,

sepanjang cookie saket, mamee dah tak cerita pasal magician. How is he? Dia buat mamee tersenyum lagi tak? Kalau dia buat mamee menangis, cookie gigit telinga dia nak? Cookie tawu, mamee dah takde masa nak cerita dekat cookie sebab you are too busy curing me. .. :’)



Mamee,

I know you love me. Mamee bawak cookie jauh-jauh pergi jumpa vet. Hujan lebat petang tu. Mamee spend your very last money untuk bayar vet sampai mamee kena ikat perut dua hari. Mamee tawu kan? Cookie dah tak lama.. why don’t you just give up?



Terpaksa bawak jumpa vet guna kotak macam ni sebab naek teksi LRT bagai ==


Mamee,


kalau cookie tinggalkan mamee, cookie nak mamee tawu .. I’ll miss the moment kita spend together. I’ll miss you the most :’) mamee biar cookie tido dengan mamee atas katil, mamee bawak cookie lepak atas jambatan dekat tasik.. walaupun Cuma sekejap, mamee dah try yang terbaik untuk buat cookie happy.


Mamee,

mamee pernah kata, kalau cookie sembuh, mamee nak bagi cookie kawan baru. Kalau tak sempat pun takpe mamee.. it’s enough having you :’)



Mamee,

malam terakhir tu, cookie temankan mamee belajar. I’ll be with you forever kalau I have choice. Malam tu mamee sempat mengaji. Mamee kata mamee suka my peaceful face setiap kali mamee mengaji depan cookie. Promise that you’ll never leave quran even bila cookie dah takde :’)



Mamee,

hari ni hari jumaat. Cookie dah tak larat. I keep falling setiap kalo mamee angkatkan cookie. Cookie dah tak larat nak minum walaupun mamee nak suapkan. You can see that I’m dying..



Mamee,

janji dengan cookie that you’ll find that happiness. I know how much you want magician untuk tunjuk more magic show, promise that you would not give up to fulfill that. Janji dengan cookie, jangan biarkan rumah cookie tu kosong lama-lama. Let other guinea pig in. dia akan sambung tugas cookie bahagiakan mamee. Cookie pergi dulu… tapi jangan nanges lama-lama….



* * * * *



Sudah tentulah yang menulis wasiat ni bukannya cookie monster. This is the piece yang aku tulis dalam diari dua hari lepas pemergian dia. Tulis sambil menangis-nangis mengingati memori indah bersama. Haishhhh.


Teruk betul keadaan masa tu. Setiap kali masuk bilik, tengok cage dia yang kosong, menangis. Terasa hidup ni kosong dan meaningless sebab kalau tak hari hari muka akulah yang dok suap dia makan minum, bagi ubat segala bagai. Bukan tu je, dialah tempat aku bercerita. Dia yang temankan aku belajar sampai dua pagi.


Kalau nak diikutkan hari ni baru dua minggu lebih. Dan dah dua minggu jugaklah aku tak berjumpa encek magician pujaan hati mahupun cuba menghubungi dia. Sebab magician hanya akan buat aku teringat dekat cookie. Aku dah lupakan impian untuk tengok magic show. Aku anggap tak pernah jumpa magician tu dekat LRT.




Bukan cuma aku yang rindu cookie. Gemok, beben, mimi dengan kitty pon mesti rindu nak maen cak cak dengan cookie.



Bayangkanlah, dr ghapor tengah mengajar maths kat depan aku boleh menangis tiba-tiba. Heii wadehek betul. Dahla petang tu dapat result final sem 1. Habes semorang dop ingat aku nanges sebab tak dapat empat rata. Walaupun memang bukan empat rata ==. Balek t uterus pergi melawat kubur cookie. Apekahh?


Aku Cuma berhenti menangis bila aku made up my mind untuk cari pengganti cookie. Sekarang dah ada :) boleh bernafas semula. Alhamdulillah. Harap yang baru ni boleh lama sikit. Amin!



Yang aku tak boleh lupa, jasa dua orang kawan baek aku dekat PASUM ni. Terutamanya cik nana. Kalau takde cik nana, tak taawulah macam mana nak menghadapi seorang diri. Cik nana pon nanges gila-gila bila cookie disahkan meninggal dunia pada jam 2.37 petang tu.


Dan lagi sorang, abang pian kita. Dia jugak yang bersusah payah galikan kubur untuk cookie. Cukup dalam untuk tanam dengan kotak sekali == Cukup tabah pulak tu bila aku doplohpatjam cakap kat dia “I miss cookie…”. Haha kesian kau pian kena layan kerenah bunbun huakakakaka! *kejam* klasmet aku pon banyak memberi sokongan. Aku terharu wehhh! :’) haha.



Rest in peace sayang :’)


COOKIE MONSTER IN MEMORIES




p/s: laen kali aku cerita pasal yang baru punya. Heeeeee :D



Sekian :)

4 comments:

Zqah Ismail said...

sungguh sedih entry nie ..

be strong bun bun ! ^^

hope u find happiness with other pets ..

Alynn Notnot said...

sedih la entri ni bunbun :(

Nur said...

hampir menangis. tapi tak nangis. waa~nape aty ni keras :(

fyna said...

ala..dia dah tak de.gile gemok dia kan..sabar ye