Bunbun


Graduating applied geology student of University of Malaya, Kuala Lumpur. Married to a cute husband. Currently 22 y/o. Some older opinion might no longer serves as mine

Thursday, November 25, 2010

If you fall in love with your friend, the way to undo is to unfriend him/her. Cik bunbun TAK JATUH CINTA pada kawan sendiri hokayyy:D # part 1

Eh japss. Aku tanya kau orang, what do you think of me when my blog’s name is “BEING SINGLE IS THE BEST” ? Kau orang rasa dalam hati aku ni takder suke sehsape ke? Or did you think yang aku nak jadik single sampai ke tua?


HAHA. No no no.



Even kawen tu pon satu ibadah, takkanla nak menyundal menyingle sampai ke tua pulak kot. Alahai. The reason to stay single bukan sebab takut bercinta atau bukan sebab takde orang nak dekat aku. Hahaha stetmen konon-konon macam jual mahalla pulak kaaaannn hakhak.




-mungkin yang kita kejar tu bukan milik kita. Allah lebih tahu-


Cinta tu tak salah. Even dalam islam penuh dengan konsep CINTA. Cinta pada diri sendiri, cinta pada Negara, cinta pada alam sekitar, semua tu ada ajar dalam quran dan hadis. Tapi konsep bercinta hari ni yang salah. Tak payahla bagitawu part mana yang salah, kau orang boleh fikir sendiri kan.



YELAH, okaaayy. Aku mengaku. I did fall in love with my friend. Pfffttt.



Hahaha. Tapi you know, aku tak boleh go on dengan this feeling sebab ini semua SALAH SALAH SALAH! Bukan rasa cinta tu salah, yang salah tu adalah masa dan orangnya. Sebab dalam hati kita tak sepatutnya ada rasa cinta pada yang tak layak.



Yang layak tu cuma Allah, rasul, ibubapa, keluarga dan seorang ajnabi yang layak berada di hati seorang wanita hanyalah suaminya.




The purpose of the entry bukan nak cakap yang jatuh cinta dengan kawan sendiri tu salah. Boleh je, tapi lepas kawenlah kot. Nak jatuh cinta dengan musuh sendiri pon boleh. Tapi lepas kawenlah jugak kot. HAHAHA. Paham taak apa yang aku cuba nak sampaikan ni? Lagipon aku ada pengalaman sendiri yang buat aku selalu berhati-hati supaya tak jatuh cinta dengan kawan sendiri. Yang ni cerita dekat part 2 okeh.



Back to story,


YEAHH, AKU dah jatuh hati. Jatuh terlalu dalam pada kawan sendiri.




Even aku pernah tipu dia yang aku tak mungkin suka dia semata-mata taknak jejaskan persahabatan suci murni ni. *konon* tapi since that day, nampaknya the friendship never be the same as before. Indeed I try so hard untuk hilangkan perasaan ni .



Hari-hari aku cuma boleh berharap yang aku takkan terserempak dengan dia. Sebab I don’t know how to put a fake smile bila jumpa dia. Dan senyuman dia hanya akan menikam hati ni lebih dalam. HAHAHA. Over pulak hiperbola aku. Alah, you knowlah the feeling bila kita nak let go something yang kita suka tapi senyuman dia hanya boleh melemahkan semangat aku to let it go.



Terlalu sukar. Tak tahu lubang yang aku jatuh tu terlalu dalam atau memang aku yang tak nak panjat keluar.



So what I did was, I removed him from facebook friend list disebabkan the friendship bermula dari facebook jugak. Pffftt. Macam kejam pon ade. Tapi… what else can I do??! You tell me.



When I’m with him aku boleh tipu “hey aku takkan suka kau”. Tapi hakikatnya hati aku tak boleh tipu diri sendiri yang aku dah jatuh terlalu dalam. Hahaha. Eh kau orang perasan tak yang entry ni jiwang gila nak mampuss. Hahahahakk. Aduh. Takpelah sekali sekala aku tak menyimpan rasa seorang diri.



Malam semalam aku tido pukul berapa pun tak tahu. Lagu berpasang dekat headphone sampai subuh. Terasa penat dalam perjuangan.






Sumpah aku tak boleh nak kira berapa kali air mata mengalir bila memikirkan peritnya perjuangan.


Semalam aku kelukaan
Kecewa kehampaan
Mencalar ketabahan
Impian seringku harapkan menjadi kenyataan
Namun tak kesampaian


Allah…
Inginku hentikan langkah ini
Bagaikan tak mampu untuk ku bertahan
Semangat tenggelam lemah daya
Haruskah aku mengalah
Namun jiwaku berbisik inilah dugaan



sampai sini je aku boleh hayati lagu ni. Next rangkap macam tak boleh nak resap betul-betul.

Dan langkahku kini terbuka
Pada hikmah dugaan uji keimanan
Dan dilontarkannya ujian
diluar kekuatan setiap diri insan


Allah…
Pimpini diriku,
Untuk bangkit semula
meneruskan langkah perjuangan ini
Cekalkan hati dan semangatku
Kurniakan ketabahan.
Agar mimpi jadi nyata..
padaMu ku meminta


Dan ku mohon agung kudratMu
Wahai Tuhan Yang Satu
Segalanya dariMu


Mungkin tak dapat resap betul-betul sebab aku belum bangkit. Aku pon tak tawu macam mana nak bangkit dari penyakit hati ni.



Menyimpan perasaan pada seorang yang tak layak = PENYAKIT HATI



Aku dan cik nana rasa macam all this happen lepas our best friend takde. We are so happy when he is around. Bila dia further oversea, macam-macam jadi in our life. Less good thing, more hardship.


Namun jiwaku berbisik inilah dugaan




Encik stalker, I’m not writing this to make you feel down. We are going to be kuat just like what you did without us. Aku tak tawu macam mana we will be kuat like you tapi WE WILL. Just pray.


Allah…
Pimpini diriku,
Untuk bangkit semula
meneruskan langkah perjuangan ini
Cekalkan hati dan semangatku
Kurniakan ketabahan.
Agar mimpi jadi nyata..
padaMu ku meminta



enough of this penyakit hati. Bak kata cikgu fizik aku di facebook, “sometimes letting go is the only way to move forward”. Bukan jatuh cinta tu salah. Tapi masa dan orangnya. Aku tak harap bakal suami aku akan dapat hati yang telah dicemari. Ececehh XD






Sungguh aku sayangkan persahabatan ini kerana Allah. Dan jika bersama persahabatan ini hanya wujud penyakit hati yang menjauhkan kita dari rahmat Allah, aku rela melepaskan :’)



p/s : part 2 nanti aku cerita kenapa aku sungguh tak sanggup jatuh hati pada kawan sendiri. Sekarang, kamu, kamu dan kamu yang baca entry ini sila doakan bunbun diberi kekuatan dalam perjuangan ni.



Sekian :’)

11 comments:

Are-Tot Harun said...

Salam...
suker3...sebab macam samer jek jadieknyer dalam my life. So keep it up 2 let go the feeling yeah!!!

ReEnApPLe said...

betul3... aku daa pernah alami feeling tue... jatuh cinta pd kawan sendiri... even aku pernah remove dia dari FB aku... then aku add balik bila perasaan tue dah sememangnya takde... huhuhuhu. tapi dia 1 kampus dgan aku... sometimes.. p mana2 jumpa dia.. seriusly a.aku ingtakan kitaorg de jodoh.. but it'snjust only coincidence...

cik bunbun said...

are-tot: haha. keep it up? I WILL:)

cik bunbun said...

reenapple: oh boleh eh nak add balek lepas perasaan tu dah takde? hahaha. bunbun tak tahulah. mungkin bbrape mnggu. mungkin bebrapa bulan.. sebab setakat ni dia lelaki terbaik yg bunbun pernah jumpa. terbaik means dari segi agamanya, akhlaknya.. hmmm. ^__^ *pandemic*

NuR said...

huhuuu~ perkare yang paleng bahaye dan menyakitkan bile terjatuh aty... lebey sakit kot..ececeh macam da ade xprien lak i nih xD

zety said...

dear bunbun

agreed about waht you said.like me i have spent 5 years with my ex tapi akhirnye i cant stand for it anymore..sangat buang masa bukan?

saya juga de prinsip tak kan jilat balik apa yang telah diludah.

cik bunbun said...

nur : kau kalau ade experience pon bukan nak kongsi :P

cik bunbun said...

zety : so that's how we kembali to hukum Allah. percaya qada' dan qadar. percaya pada jodoh dan pertemuan. sungguh, Allah lebih tahu dgn ape yg terjadi. tabah okeh!

kita sama-sama tabah! :)

farah said...

yup2.same goes with me.HAHA.kdg2 rase mcm pathetic gile sbb fall in love with our own friend. :).even dy tak pernah tau (kot) y ak da tgu dy for almost 4 years.HAHA. skrg dy pon da ad awek (i guess). but i'm still wait for him. see. i've told you.pathetic gila kan??HAHA.anyway. like you said before. kna percaya qada' dan qadar. :). and yup. inshaAllah. cinta pade Tuhan, Rasul and family tetap no 1. :D

ImanAzlan said...

aku terlepas baca entry ni...

aku sampai skang xdapat betul2 confirmation siapakah encik stalker tu....

aku harap bukan aku, sebab kalau lah aku, nampaknya mmg banyak lah salah aku kat korang..

cik bunbun said...

iman : seb bek kau terlepas baca. hahaha.

tapi encik stalker tu memang kau. kau je yg suke stalk belog aku. hahahaha takpe jangan risau. kau xde buat salah pon. kite bersahabat kerana Allah. aku percaya setiap pertemuan ada perpisahan. aku percaya perpisahan sementara ni ada hikmahnya.


kau! belajar leklok kat sana! jgn asek stalk belog aku. kahkahkah